Европейският ден на езиците е част от Календара на културните събития  в ОУ „Иван Вазов“

За поредна година учениците от ОУ „Иван Вазов“- град Горна Оряховица, участват в инициативи свързани с Европейския ден на езиците, под мотото на европейския съюз „Единни в многообразието“.


26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която бе обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.

Основни цели на Европейския ден на езиците е да осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и разнообрази обхвата на изучаваните езици, за да повиши нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство. Организаторите на различните дейности и иновативни езикови игри, свързани с отбелязването на този ден в ОУ „Иван Вазов“, са преподавателите по английски и испански език в училището. Тяхно е и желанието да популяризират богатото езиково и културно разнообразие в Европа и света.

Учебните занятия започнаха под звуците на химна на Европа – „Ода на радостта“.  След универсалния език на музиката, денят продължи със специално радиопредаване представящо историята на този ден. Богато е езиковото разнообразие в ОУ „Иван Вазов“. Изненада за всички бе поздравът на различни езици, който бе отправен от ученици владеещи руски, испански, френски, английски, японски, турски, немски и шведски  език. Техни съученици изработиха постери на различни езици и организираха дейности с интерактивни игри, насърчаващи изучаването на чужди езици във всяка възраст.