Уважаеми родители,

Ние не предлагаме готови рецепти. Искаме да обърнем вниманието ви върху някои важни страни на общуването, някъде да дадем съвет, някъде само да поставим въпроси.

А вие четете нашите материали и между редовете. И мислете – мислете за вашето семейство, за сполуките и пропуските във възпитанието, за взаимоотношенията с децата ви и с вашите родители, за това, което е било, какво се случва днес и как ще е утре. И ако ние ви помогнем да видите някои неща по нов начин и да потърсите нови подходи за решаване на стари проблеми, ще смятаме, че сме постигнали своята задача.

Всяко училище би искало да бъде мястото, където учители и деца се чувстват уютно, живеейки заедно, където „се разпознават“ като едно семейство.

Резилианс (един сравнително нов подход в познанието за човека) е способност на хората да оцеляват в изпитания, способност да се изправят пред голямо страдание, дори загуба. Става дума за индивидуална човешка способност да продължиш да живееш, да имаш смислени връзки с други хора, да продължиш напред след преживяно нещастие. Тази способност се изгражда в отношенията и връзките с другите хора. А какво по-добро място от училището? Защото общуването в училище е преди всичко отношение.

Какво означава да общуваме с детето?

Означава отношение на безусловно приемане на детето, а не стремеж да го направим такова, каквото на нас ни се иска да бъде. Означава грижа, закрила и подкрепа. Означава да се опитаме да разберем от какво се нуждае детето. Означава внимателно да се вглеждаме в него, без предварителни рецепти и отговори.

НИЕ, учителите на вашите деца:

СМЕ ЗАГРИЖЕНИ. Това означава, че правим всичко по силите си да дадем на детето грижата, от която има нужда. Нашата грижа се простира по-далеч от училищната врата.

ПОЗНАВАМЕ НАШИТЕ ДЕЦА. Ние сме малко училище и затова познаваме децата си по-добре. Работим целенасочено за по-доброто им опознаване.

ВЯРВАМЕ, че родителите и училището трябва да се допълват и подкрепят. Искаме да дадем нов облик на успешната работа помежду ни.


ПРИДВИЖВАНЕ КАТО ПЕШЕХОДЦИ ПРЕЗ ЕСЕННО-ЗИМНИЯ ПЕРИОД НА ГОДИНАТА
Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са  пешеходците. В основната рискова група попадат пешеходци, носещи тъмни връхни дрехи, както и имащите опасния навик да пресичат пътното платно където и да било, без да изчакват преминаването на приближаващите автомобили. Пешеходците са най-застрашени в периода от настъпването на сумрака и през цялото времетраене на вечерта. Най-много злополуки с тях стават между 17.00 и 20.30 ч. Причините най-често са съчетание на несъобразена скорост на водачите при движение на фарове и неправилно движение и присъствие на пешеходците на платното в същия момент.

ПРЕПОРЪКА 1. НЕ ИЗБЪРЗВАЙТЕ ДА ПРЕСЕЧЕТЕ ПЛАТНОТО!
ПРЕПОРЪКА 2. ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗАСТИГАЩИ ВИ АВТОМОБИЛИ! СЛОЖЕТЕ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА!
ПРЕПОРЪКА 3. НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ ДА СПИРАТЕ АВТОМОБИЛИ!
ПРЕПОРЪКА 4. ОБОЗНАЧЕТЕ СЕ, ЗА ДА БЪДЕТЕ ВИДИМ ПО-ОТДАЛЕЧЕ!
ПРЕПОРЪКА5. БЪДЕТЕ ПРЕДПАЗЛИВИ НА ХЛЪЗГАВА НАСТИЛКА!
ПРЕПОРЪКА 6. НЕ БЪДЕТЕ ПРИПРЯНИ НА АВТОБУСНАТА СПИРКА
ПРЕПОРЪКА 7. ОСИГУРЕТЕ СИ ДОБЪР ОБЗОР И ВЪЗПРИЕМАНЕ НА ШУМА ПРИ СНЕГОВАЛЕЖ!
ПРЕПОРЪКА 8. ПРИ ОБИЛЕН СНЕГОВАЛЕЖ И ПРИБЛИЖАВАЩ АВТОМОБИЛ ИЗЛЕЗТЕ ИЗВЪН ПЛАТНОТО!



Общинска програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от общинските училища през 2023 г.