Редом с 1-ви ноември, денят на народните будители, учениците от ОУ „Иван Вазов“ направиха весела, необикновена и интересна изложба, съчетаваща традициите на Хелоуин – 31 октомври. За един ден , ученици, които желаеха облякоха костюми за празника, а децата от подготвителна група изненадаха цялото училище с пищните костюми на феи, ангели и каубои.

„Хората често свързват днешния празник Хелоуин само със страшни костюми и сладкиши, но зад този ден стои една дълга и интересна история.“, споделят организаторите на това събитие Емилия Къртичева, Гергана Павлова и Светлана Ненова – преподаватели по английски език .

Всичко започнало преди около 2000 години с древния келтски фестивал „Самхейн“, който се е празнувал на 1-ви ноември. Хората вярвали, че в нощта преди този празник мъртъвците се връщали на земята като духове. За да задържат скитащите духове далеч от домовете си, хората оставяли отпред храна и вино.  Вярващите в това поверие носели маски, за да объркат духовете и да не бъдат завлечени в призрачното царство. Християнската църква превърнала „Самхайн“ в Ден на Вси Светии през осми век. С течение на времето празникът приел и днешното си име Хелоуин (Halloween – от All Hallow’s Eve).