09 – 13 май, 2022 г.

През месец май от 09 – 13 май, 2022 г. за втора  година в нашето училище  ще се проведе Фестивал на българското народно творчество.

От векове България е страна – средище на богата духовност и култура. Красивата  ни природа, историческите забележителности и природните  феномени са извор на вдъхновение за художници, музиканти и писатели.

Фестивалът  няма конкурсен характер и предоставя възможност на децата да разгърнат своето въображение и мечти като се направи творческа интерпретация във всички възможни посоки: минало, настояще и бъдеще, исторически забележителности, етнографски мотиви (шевици, носии, бит).

Фолклорният фестивал има за цел да запознае участниците с разнообразието, колорита, богатата  духовна култура на България и да създаде подходяща творческа атмосфера за изява на талантливите деца от ОУ „Иван Вазов“.

• Да се популяризира богатството на българското народно творчество и неговата непреходност.

•  Да открива, популяризира и подпомага развитието на детските таланти в областта на изобразителното изкуство, музика, танци…

•  Да стимулира и развива визуалната и изобразителна култура у учениците.

•  Да развива пластични и естетически умения, функционалност и  кративност чрез декоративно-приложната и илюстративната дейности, стимулиране на самостоятелната творческа работа, както и работа в екип.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ:

Категории:

Изобразително изкуство: Всеки участник има право да изпрати по една творба на тематиката на конкурса с размери А4 или 35/50 см. Разрешено е използването на всякакви техники и средства – акварел, темперни бои, акрилни бои, пастели, графика, молив, колаж; (илюстрация по българска народна приказка, легенда, песен); произведения на приложното и декоративното изкуство (пана, апликации, кукли, кукерски маски).

Литература: Представяне на българска традиция или обичай, онагледени чрез табло; Българските пословици и гатанки – извор на мъдрост и знания; Четене на български народни приказки; Драматизация на откъс от българска народна приказка

Представяне със съвременни средства и технологии – колаж, изготвяне на презентация, видеофилм и др. с времетраене до 5 минути по темата на фестивала

Музика: соло, дует, трио  или групови изпълнения

Танци: Индивидуални или групови изпълнения

На гърба на творбите да има следната информация:

трите имена, клас и заглавие на творбата

Всички творби  и записи на изпълненията да  бъдат изпратени  най-късно до   25.04 .2022 г. на адрес: rolia_69@mail.bg

    Творбите ще бъдат използвани за изготвяне на тематична изложба в училището, а при подходящи условия – в ГХГ „Недялко Каранешев“, гр. Горна Оряховица.