Инициативата „Ден без асансьори” се провежда за седма поредна година на 28-ти април 2021 (сряда). Всяка година децата и учениците от ОУ“Иван Вазов“ участват редовно и с удоволствие в тази инициатива, въпреки че асансьори в училището няма. Днес инициативата ве под мотото „Изяж стъпалата за закуска“. Под формата на организирано интердисциплинарно състезание, учениците, не само приминаха предизвикателствата по стъпалата, но демонстрираха завидни знания по математика и история. С Великденски яйца и топки в ръка учениците преодоляха всички препятствия по стъпалата и показаха, че физическата активност може да бъде и забавна. Учителите по физическото възпитание и спорт мотивират учниците да се движат и да спортуват редовно. Възпитаниците на ОУ „Иван Вазов“ участват с идеята да съсредоточат общественото внимание върху значението на физическата активност и да демонстрират колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие. Събитието е част от кампанията NowWeMOVE, която промотира ежедневната физическа активност и спорт за всички.

Над 2000 училища в страната ще имат възможност да включат учениците си като ги мотивират за ежедневна доза физическа активност.

На 28-и април, сдружение БГ бъди активен ще разпространи посланието за нуждата от ежедневна физическа активност и как изкачването на стълби може да бъде един лесен и достъпен начин да продължим да се движите ежедневно, въпреки наложените ограничения. „Ден без асансьори“ е инициатива, която насочва вниманието към значението на физическата активност като цели да демонстрира колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие.

Във времена, когато много хора прекарват огромна част от времето си у дома поради пандемията, Световната здравна организация представи новите насоки за физическа активност, които подчертават, че всеки, независимо в коя възрастова група спада трябва да бъде физически активен и че всеки вид движение е от значение. Новите насоки препоръчват поне 150 до 300 минути умерена до енергична аеробна активност на седмица за всички възрастни, включително хора, живеещи с хронични заболявания или увреждания, и средно 60 минути на ден за деца и юноши. Новите насоки на СЗО насоки подчертават колко е важно да бъдем активни заради нашите тела и умове и какви са благоприятните резултати от това за всички възрасти и професии.

“Статистиката показва, че всеки четвърти възрастен и всеки пети юноша не получават достатъчно физическа активност. Не трябва да забравяме, че редовната физическа активност допринася за здравето на имунната система”, казва Румяна Киризиева от БГ Бъди активен – “Също така нека не забравяме, че използването на стълбите е страхотен алтернативен вариант на фитнес залата, и може да ни помогне да разнообразим  упражненията в домашните тренировки.”

В Ден без асансьори традиционно се включат хора, организации, влогъри, популярни лица, компании и институции от десетки държави oт цял свят, като покажат своята подкрепа и разпространят посланието за необходимостта от ежедневна физическа активност. Всички те ще покажат своя личен пример по темата с цел да мотивират повече хора да го последват.

Учителите по физическото възпитание и спорт в училище с ентусиазъм мотивират ученици, включвайки ги в различни състезания и инициативи, за да се движат и спортуват редовно. Мотото на ОУ“Иван Вазов“ е децата да се хранят здравословно и да спортуват редовно!