На 21 май православната църквата почита паметта на Светите равноапостоли Константин и Елена. Това е последният пролетен празник, чиято обредност вече подсеща за настъпващото лято и е официален празник на възрожденския град Елена. 

    Празничният ден започна с църковно богослужение и водосвет в храма „Успение на Пресвета Богородица“. В 11,30 ч., в двора на Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“ бяха издигнати знамената на Република България, Европейския съюз и град Елена под звуците на съответните химни.

     След тържествената част всички присъстващи потеглиха в празнично шествие, в което  се включиха и мажоретките на състав „Българче“ от ОУ „Иван Вазов“, гр. Горна Оряховица. След дефилето, възпитаничките на художествения ръководител Розалия  Нанкова очароваха публиката със своите изпълнения на откритата сцена в центъра на гр. Елена с батон, помпони и други атрибути. Момичетата представиха 4 танца като показаха техника, стил и прекрасна визия с различните костюми, отговарящи на тематиката на танца.