От 10 до 12 ноември 2023г. в спортна зала „Младост” в Димитровград се проведе XVII-то издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци „България танцува`2023“.

В събитието участваха над 1200 танцьора от България, които се представиха в 74 състезателни категории в три танцови стила – класически балет, характерни и съвременни танци. Гости бяха балерините от сръбската столица Белград, водени от балетния педагог с български корени Бониела Анастасов.

Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград.

Балет „Калина“ към НЧ „Напредък 1869“ с худ. ръководител Калинка Генова се представи повече от достойно в трите състезателни дни.Напрежението беше огромно,но нашите прекрасни деца преодоляха трудностите и показаха невероятните си хореографии.Те впечатлиха журито и всички в залата с точно подбрана музика,прекрасно артистично и технически издържано изпълнение и разбира се с невероятни костюми.

Това се дължи на неуморната работа на децата от Балет „Калина“ и на професионалния екип,който работи с тях.

С гордост мога да кажа,че с момичетата работят прекрасни млади хореографи: Денислав Иванов,доказал се на наша и международна сцена не само като изпълнител,но и като хореограф,който е и бивш ученик на ОУ “Иван Вазов“ ,Емона Георгиева и Калина Кръстева.

Доволни сме от представянето на всички деца от балета!Горди сме,че за първи път участвахме в стил класически балет и се представихме блестящо.

Талантливите момичета от ОУ“Иван Вазов“ са: Йоана Василева,Каролина Боева, Стелиана Дабева от 4а клас,Дариа Стайкова от 4б клас, Даяна Миладинова–5а клас, Вивиан Бонева–6а клас и малката й сестричка Анабел Бонева от 2в клас.