Учениците от „Лятна академия“ при ОУ „Иван Вазов“ не спират да се забавляват. Дори и да отидат на почивка с родителите си, те мислят за родното училище и се връщат със събрани природни материали, впечатления и идеи. Това им помага да изработят прекрасни сувенири, да споделят преживяванията и мечтите си със своите приятели.

   Любими занимания за малчуганите са състезателните  игри с топки. Във физкултурния салон или в училищния двор, ентусиазмът на децата е огромен. Много сръчност, съобразителност, воля и спортсменство проявяват малките спортисти. Всичко, което попадне в детските ръце, се превръща в неизчерпаем източник за креативни игри.  Не случайно училището се нарича „втори дом“ . Седнали удобно в прохладните училищни стаи с увлечение и интерес най-малките оцветяват и сгъват оригами, а по-големите апликират и пресъздават морски спомени.

Емоционалното ангажиране на децата с проблемите на екологията е  акцент в заниманията, организирани от ОУ „Иван Вазов“. „Екологичните знания дават правилно решение за опазване на природата, включително и на битово ниво. Те позволяват на децата да разберат, че човекът и природата са едно цяло и господството на човека над природата е немислимо. Отговорността към съдбата на природата се възпитава, а детството е най-подходящо начало за трайно възпитаване на отговорност към околната среда”, споделят преподавателите от училището.