Екипът от квалифицирани педагогически специалисти на лятна академия към ОУ “Иван Вазов“, се грижи за щастието на децата и спокойствието на родителите и по време на лятната ваканция. През горещия юли месец децата се забавлявят, докато развиват творческите си  умения. В комбинация с прекрасното  лятно време, децата  отбелязаха деня на Свети Пантелеймон  впускайки се в незабравимо приключение по време на организирания за тях  морски празник на „борда“ на ОУ Иван Вазов“. Народът ни нарича този празник Воден Пантелей, който е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон е господар на силните дъждове.

В продължение на няколко седмици дните на малчуганите бяха изпълнени с подготовка на това морско приключение. Учениците от Лятната академия разгледаха експонатите в градската  художествена галерия „Недялко Каранешев“, за да получат творческо вдъхновение. Сръчните им ръчички и креативните им мисли създадоха един запомнящ се морски рай. По време на морския празник децата имаха възможност да представят в морската градина изработените от тях сувенири от морски миди, свещници от рапани, хартиени плодове. Своите плажни кърпи разстелиха до импровизирания морски бряг и  създаденото от тях приказно морско дъно. Изживяването бе още по-вълнуващо и уникално, когато малчуганите получиха морско кръщене от Нептун, в чиято роля бе директорът на училището Иван Момъков.

„Нептун, син на Сатурн и брат на Юпитер и Плутон, цар на Екватора, княз на Екваториалните зони и Велик господар и повелител на моретата и бурите…“. Така започва текстът на документа, получен от всяко дете и удостоверяващ неговото морско кръщене с морско  име,  подхождащо на характера му.  

Ученици, учители и родители сътвориха заедно детски празник с дъх на море, който малчуганите ще  помнят и като пораснат, а може би някои от тях ще свържат живота си с морето и като големи. Попътен вятър на всички свързали живота си с морето!