Във връзка с месеца на кариерно ориентиране на учениците от IV „а“, „б“ и „в“ клас гостуваха двама бивши ученици на ОУ „Иван Вазов“, който са оставили трайна следа в него.

С постиженията като ученици на Илия и Славена Тихови, нашето училище може само да се гордее. Надяваме се всички да се гордеем с тях и с техните бъдещи професионални постижения в своите професии, а също така и като достойни хора.

С прекрачване на прага на старото училище и у двамата нахлуха мили спомени, които те споделиха с малките ученици. Обясниха им, че за да постигнеш това което искаш в живота си ученето и играта трябва да вървят ръка за ръка, защото всичко в живота се постига с много труд, упоритост и всеотдайност.

Славена е учител по математика в ПГЕЕ „М.В.Ломоносов“ и асистент във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методии“. Благодарение на практика си като педагог, тя успя да увлече децата в своя разказ и те с интерес слушаха какво е да си преподавател на по-големи ученици и в университет.  

Илия сега вече „д-р Тихов“ е специализант в МБАЛ „СВ. Иван Рилски“ специалност пулмология. Пулмологията (или пневмология) е този раздел на медицината и медицинска специалност, който се занимава с изучаването, диагностиката и лечението на заболяванията на белите дробове и дихателните пътища. Той разказа на децата какво представлява неговата специализация, как минава ежедневието на един лекар в болницата, дежурствата  в спешното отделение и с какви трудности е свързана неговата професия.

В края на срещата, след купищата въпроси и двамата пожелаха на децата да бъдат достойни техни заместници и да не се страхуват от трудностите пред тях.