Песента „Питат ли ме дей зората“ огласи в ранни зори двора на ОУ „Иван Вазов“. Тя даде начало на поредица от инициативи, с които в днешния ден училището отбелязва 170 години от рождението на патриарха на българската литература – Иван Вазов.  Детската площадка се превърна в сцена, където малчуганите изявиха талантите си, рецитира и пяха произведения от дядо Вазов.

Към празника се присъедини Мариана Иванова, учител по история и цивилизации, която разказа забавни и малко известни случки от живота на Вазов и неговото семейство. С речтата си „гъвкава, звънлива“ тя пренесе учениците в онези славни дни и накара всички да се почувстват горди, че сме потомци на велики българи.

Училищния двор се преобрази в платно за рисунки на асфалт на тема „българин да се наричам – първа радост е за мене“.  Ръцете на малките художници рисуваха  пейзажи и герои от Вазови произведения.

В събитията, посветени на годишнината от рождението на Иван Вазов взе участие и Общинска библиотека – Горна Оряховица. Ивалина Григорова, библиотекар към детски отдел увлекателно представи на малките ученици част от прекрасни Вазови стихове и разкри богатсвото на българската реч и майсторството на великия поет.

Учениците от своя страна демонстрираха умения за изразителен прочит чрез стихове написани от патрона на своето училилище.