Днес учениците от ОУ „Иван Вазов“ отпразнуваха  Еньовден – един от най-големите летни празници в народния календар. Чества се винаги на 24 юни и се свързва с култа към слънцето, водата и лековитата сила на билките.

Тази година денят започна с възстановка на обичая Еньова буля в двора на училището. Под ръководството на г-жа Стела Акиванова, момичетата от 7а клас Ванеса Илиева, Гергана Йорданова и Сияна Величкова, четвъртокласничките Вилияна Владова, Виктория Папазова, Магдалена Петракиева и Никол Иванова благославяха и наричаха за здраве и берекет. В ролята на Еньовата буля бe Никол Йорданова, ученичка от 4 а клас. Спазвайки ритуала, тя бе пременена в бяла риза и червено було и окичена с цветен венец на главата. Заедно с другите момичета Еньовата буля нарича за здраве и плодородие. Традицията гласи, че ако се налага Еньовата буля да бъде сложена на земята – се постила черга или престилка. Вярвало се, че ако стъпи на непостлано, всичко изсъхвало. Спазвайки ритуала, Никол  в ролята на Еньовата буля участва и в наричане коя мома за какъв момък ще се ожени, вадейки китките на девойките, оставени от предния ден в менче с мълчана вода. След това всички момичета от публиката, дошли да наблюдават ритуала, преминаха под венеца за Еньовден, като си пожелаха по нещо.

Празникът продължи с ритуално бране на билки  в района на хижа „Божур“. Третокласниците от лятната академия в ОУ „Иван Вазов“ успяха да направят разнообразни букети от билкови растения, а техните ръководители Розалия Нанкова, Иван Маринов и Гергана Павлова им разказаха за лечебните свойства на всяка събрана билка. На поляните пред хижата мажоретките от училището поздравиха с танца „Хоро“ присъстващите граждани, сред които бе и пенсионираният преподавател Росица Димитрова. С огромно удоволствие тя поведе Еньовското хоро, в което малчуганите се включиха активно и доказаха, че носят в сърцата си духа на българските традиции и обичаи.