За поредна година учениците от Лятната академия на  ОУ „Иван Вазов“ отбелязват Международния ден на йога− здравословната практика, обявена от ЮНЕСКО за част от нематериалното културно наследство на човечеството. 21 юни – денят на лятното слънцестоене, бива избран по предложение  на  министър-председателя на Индия Шри Нарендра Моди, който в обръщението си към световната общественост отбеляза: „Йога въплъщава единението на тялото и ума, на мисълта и действието, на ограничението и удовлетворението; йога е хармонията между човека и природата, и сама по себе си е холистичен подход към здравето и благоденствието.”

Международният ден на йога в ОУ „Иван Вазов“ започна в прохладната сутрин с  демонстрация от преподавателя по физическо възпитание и спорт Иван Маринов. Учениците с интерес повториха упражненията и се запознаха с  всестранната полза от тази древна практика за здравето и благополучието в нашия модерен свят.

Следобедните занимания с учениците от лятната академия продължиха със сертифицирания инструктор по йога – Светлозара Величкова-Беливанова. Като утвърден преподавател по български език и литература тя увлекателно разказа на малчуганите за практическо познание за човека и за неговото естествено, природосъобразно себеосъществяване, посредством добре разработени практики за тялото, ума и интелекта. Проведената от нея демонстрация по йога започна с поздрава „Намасте“, плавно учениците се запознаха с позите лъв, скакалец, заек, кобра, воин и тигър и др.  По време на финала за релаксация йога интрукторът разкри пред децата, че дори и най-незначителното постижение в практикуването на йога дарява човека с вътрешен покой, по-добро здраве, по-хармонични отношения с околния свят, по-добри психически и интелектуални умения, по-голяма трудоспособност, умение за по-успешно преодоляване на трудности от всякакъв характер, позитивизъм и много други качества, осигуряващи развитие, удовлетворение и благоденствие на личността.