„Професиите през погледа на учениците“ – с този кратък филм зачочна представянето на най-различни професии виртуалния час на 2 „Б“ клас с класен ръководител Розалия Нанкова в Teams . Във филма са включени  изработени от второкласниците  професионални родословни дървета на своите семейства, както и  оцветени  изображения на професиите. За гост – изненада беше поканен професионален актьор – Христо Стефанов, познат още като Ицака.  Той запозна учениците с  актьорската професия. 

Христо Стефанов (Ицака) е роден през 1994 г. в гр. Плевен. Завършва НАТФИЗ  „Кръстьо Сарафов”, специалност Актьорство за драматичен театър при проф. д-р Ивайло Христов. До момента е участвал в две постановки в София – „Последното изкушение” в Народния театър и „Януари” в ТР „ Сфумато”. Снимал се е във филмите „Каръци” и „12 А”. Има канал в YouТube с над 220 хиляди последователи, в който качва клипове. В тях играе компютърни игри и  различни скечове. Има вечерно ток шоу по телевизияBiT – „Шоуто на играчите”. 

Актьорът  разказа накратко за значението на думата „актьор“ – човек, който действа; както и за трудностите при подготвяне на театрална постановка.  Разказа за процеса на подготовка на една театрална постановка и обясни някои специфични понятия в актьорското майсторство.  

Сподели , че е важно как да се държим на сцена и как да се обличаме в подходящ вид за определена роля. Изкуството за избор и изработване на костюмите се нарича  костюмография.

Гостът представи някои свои превъплъщения чрез снимки от театралната сцена. Обясни какво е това етюд и къде се използва. Етюд ът е  кратко действие без реплики с кратък сюжет. Разказа накратко какво значи моноспектакъл – Играеш сам, без партньори, но в представлението голяма роля играят осветители, озвучители. В моноспектакъла играеш продължително време и трябва да „задържиш“ публиката. Тук е умението на истинския актьор – да бъде не само забавно, но и да бъде интересно и  интригуващо, да има сюжет, слячка, действие.

Учениците се заинтритуваха от актьорската професия  и зададоха интересни въпроси.

  • Как се помнят толкова много реплики?
  • С много репетиции, четене и учене.
  • Коя беше първата ти роля?
  • Първата ми роля е на четирима братя близнаци, които изглеждат по едини същи начин и трябваша да изиграя и четиримата. Те никога не се срещаха на сцената, но имаше ситуации, в които трябваше да изляза отдясно и да вляза отляво на сцената. Голямо тичане беше… Единственото нещо, по което се различаваха, бяха калпаците им. Постановка беше със заглавие „Приказка за калпаците“ на Панчо Панчев.
  • Коя ти беше най-трудната пиеса?
  • Тази, при която трябваше да играя в ролята на момчето, влюбено в момиче, което не е българка и между тях стои преводачка, която превежда обратно на казаното от момчето, т. е. той говори , че харесва момичето и че е влюбен в нея, а преводачката  обърква всичко. Трабва да се прецени точно кога разбираш  казаното и кога да изиграеш, че не разбираш. Накрая всичко завършва добре в пиесата. Всички роли са предизвикателство.
  • Случвало ли ти се е да забравиш реплика?
  •  Да, разбира се. Тогава е важно да имаш партньори  на сцената. Те спасяват в подобна ситуация и това много помага. Една постановка не се прави от някой „Той ще направи пиесата“. Всички трябва да са заедно в прадставлението. Не само актьорите, но и осветителите, озвучителите, гримьорите.
  • Колко часа е правен грима за участието ти в последния ти клип?
  • 4 часа. Гримьорите от едно телевизионно предаване са го правили. Гримът и прическата са също изключително важни за всяка роля.
  • Коя ти беше най-дългата пиеса?
  • 2 часа и 20 минути. Понякога в един момент спираш да усещаш, че си на сцена и се отпускаш – играеш без притеснения. Но това става с много репетиции.
  • Освен на театралната сцена има ли филмови изяви?
  • Филмите:  „12 А“ ; „Каръците“
  • За YouТube канала – Всички професии, свързани с актьорствота, взети заедно. Всичко е съчетание в едно –видеообработка, видеозаснемане, актьорстване, операторство и т. н.
  • По какво се отличава театралната пиеса от филмовата продукция?
  • Най-лесното на театралната постановка е, че всичко минава наведнъж. В киното можеш да сбъркаш, повтаряш и така се избира най-доброто изпълнение. Но тук е много важно как е заснета сцената. Операторите, монтажистите, които сглобяват  самите кадри имат голяма роля. И двете изкуства са абсолютно различни, но общото е че е необходима сериозна подготовка.
  • Има ли реплики, които се е налагало да повтаряш, ако режисьорът поиска?
  • Случвало се е да съм забравил реплика и трябва да импровизирам. Понякога става по-хубаво, понякога – не. Режисьорът проверява и ако не му хареса, отивам и си припомням точните думи и продължавам. Трябва да сме много концентрирани, както във всяка една професия. Ако зъболекарят направи грешка, коства ни много… Не можеш да кажеш „Втори дубъл“.
  • Кое ти харесва повече – да си актьор или ютюбър!
  • Ютюбър е по-лесно, защото аз си измислям нещата и правя това, което ми харесва. Играеш си измисляш героите, ролите и персонажите, но и това е трудно. Изисква се голяма концентрация. В актьорството вече са написани нещата и ти трябва да изигриеш ролята, която режисьорът е поставил. Все пак трябва да се има предвид към каква аудитория е насочен даден материал. Трябва да се прави с мисъл и със стил, защото това трябва да действа и възпитателно.
  •  Какво училище си завършил?
  • Математическа гимназия – Математика и информатика. Ако сте хванали един път, никога не е късно да хванете и друг път, такъв, който желаете силно. Когато имате желание, нещата се получават. Опитвайте да се записвате в клубове, школи – там – където желаете да се развивате и ще успеете.

      Часът завърши  с идеята второкласниците да нарисуват рисунка като спомен от срещата с актьоара Христо Стефанов, която  и ще му бъде изпратена.  Учениците поздравиха актьора с изпълнение на песента „Мечти“, популярна детска песен и български текст: Ангелина Жекова

„Светът е сцена и всички ние сме актьори“ – Колко актуално звучат думите на Шекспир и в днешно време!