Във връзка с провеждането на ежегодната инициатива на асоциация „Българска книга“ – „Походът на книгите“ и професионалното ориентиране на учениците, в ОУ „Иван Вазов“ – Горна Оряховица се проведа среща разговор с д-р Александър Христов, преподавател във Великотърновския университет от катедра „Българска филология“. Пред учениците от 7в и 5б клас той сподели как е израснал в своята професия, защо се  е посветил на литературата, какво е дало тласък в развитието  му на преподавател и творец. От многото въпроси, които учениците отправиха към него, аудиторията научи какво е това да си писател, как протича творческият процес, какви теми и идеи вълнуват твореца, как възникват те, има ли тънкости в писането и защо не всеки може да стане творец на художествена литература. Д-р Александър Христов представи своите стихосбирки „Крайпътна обител“, „До първата сянка“, „ Ако мястото е време“ и  прочете избрани от тях стихотворенията, като обясни основните размисли и чувства, които са залегнали в дълбинните пластове на неговата поезия, от което стана ясно, че творецът понякога е изразител на палитра от сложни чувства, които не винаги могат да бъдат разбрани от читателя и за това се изисква по-особена нагласа.

      Магдалина Узунова   от 7в класа поднесе на твореца една приятна изненада – скица, онагледяваща неговата творба – „Създание“. Картината много точно пресъздава темата и идеята на авторовото виждане и развълнува дълбоко поета.

       Срещата продължи близо два часа, което беше доказателство за интереса, който предизвика авторът.

       Ръководството на училището и преподавателите по български език в ОУ „Иван Вазов изказват най-искрената си благодарност на д-р Александър Христов за ползотворната и вълнуваща среща и му пожелават нови творчески успехи!