На 21 ноември Църквата чества празника Въведение Богородично. Православните християни отбелязваме въвеждането на тригодишната св. Дева Мария в Йерусалимския храм, посветена на Бога от праведните си родители – Йоаким и Ана. Тя остава да живее там, за да се подготви за великото служение, за което е избрана – да стане майка на Богочовека – Господ Иисус Христос.

Денят, който Църквата празнува като въведение Богородично,тя  е обявила и за ден на християнското семейство. Традициите казват още, че след църква, семейството се събира около масата на чаша вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

В духа на този празник учениците от III „в“ клас, спазиха традицията и заедно със своите родители приготвиха чудни лакомства. Тях те подредиха в изложбата „От ръцете на мама“. Изложбата или трапезата, беше благословена от отец Зоран, който изнесе беседа на децата за църковния празник „Въведение Богородично“ и Денят на християнското семейство. 21 ноември – Ден на християнското семейство!

Няколко дни преди празника учениците от 3 „а“ и „в“ клас, започнаха подготовката.

С желание и ентусиазъм оцветиха и нарисуваха символично домовете и семействата си. Подредиха ги в изложба.

 В навечерието на 21.ХI. ни гостува госпожа Росица Владова, баба на наша ученичка. Много увлекателно им разказа за същността на празника Въведение Богородично. Подчерта голямата роля на семейството за възпитанието на децата. Прочете им народната приказка –  „Старите хора“ и предизвика бурен дебат.

 Госпожа Владова им раздаде оцветяванки на тема – Моето семейство.

 Както на всеки християнски празник и ние подредихме празнична трапеза с питка, здравец и бабините курабийки. Преди да разчупим питката учениците станаха прави и с въодушевление казаха Вазовата молитва – „Дядо Господи, прости ме…“

След приключване на вълнуващата среща третокласниците дълго говориха с госпожа Владова в класната стая, в коридора и в двора на училището. Изпратиха я до вратата с букет, и с пожелание за здраве и късмет, и отново да ни гостува.