Учениците в ОУ „Иван Вазов“ взеха активно участие в „Европейската седмица на парите 2022“. Иинициатива е на  Европейската банкова федерация (ЕБФ) (https://www.ebf.eu/europeanmoneyweek/),  на която  АББ (Асоциацията на банките в България) е член и се провежда ежегодно в редица европейски страни, като набира все по-голяма популярност.

Тази година дейностите се провеждат в седмицата от 21 до 27 март 2022 г.

През посочената седмица учениците от 2 „Б“ клас, с класен ръководител Петя Босилкова, проведоха дискусия какво са парите и как разумно трябва да се използват. Малчуганите с интерес се запознаха с детския образователен филм „Децата и парите“, откъдето научиха и как могат сами да боравят с тях. Целта на проведената кампания е най-малките  да се запознаят как работят банките, да се повиши финансовата им грамотност и да се насърчи отговорното им отношение към личните финанси и спестяването.

Учениците от 3″А“, 3″Б“ и 3″В“ клас получиха книжка „Приключенията на Зед в Гората Интернет“. Техните класни ръководители – Виолета Бакърджиева, Розалия Нанкова и Емилия Глоговска, проведоха интерактивни уроци и с помощта на главните герои от книжката представиха на учениците необятната вселена на интернет пространството, към която трябва да се отнасят отговорно. Третокласниците с интерес разтълкуваха съветите на Зед от неговото вълшебно листче.

Използвай интернет разумно!

Никога не трябва да споделяш лични данни!

Сложната парола дава по-голяма защита в мрежата!

Бъди внимателен и обмисляй какво и как споделяш в мрежата!

Всички малчугани получиха от Fibank детски образователни материали – DVD  „Децата и парите“ и книжка „Приключенията на Зед в Гората Интернет“

Напоследък темата за повишаването на финансовата култура и грамотност сред учениците става все по-актуална, като Европейската седмица на парите е елемент от множеството инициативи и инструменти в тази насока.