26 септември е провъзгласен за Европейски ден на езиците от Съвета на Европа с подкрепата на Европейския съюз на 6 декември 2001 година, която е обявена за Европейска година на езиците. Целта на празника е да насърчи изучаването на чужди езици в Европа.

            Основните цели на Европейския ден на езиците са да:

*осведоми обществеността за важността от изучаването на чужди езици и да разнообрази обхвата на изучаваните езици, за да повиши нивото на многоезичност и междукултурно разбирателство;

*популяризира богатото езиково и културно разнообразие в Европа;

насърчи изучаването на чужди езици във всяка възраст, не само в училищата, но и извън тях.

           Спазвайки тези правила хората, млади и стари, са насърчени да започнат да изучават език или да се гордее с вече съществуващите си езикови умения.

          Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на удоволствието от това. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства.

           Част от учениците изработиха табла и проекти, посветени на празника. А други се включиха в онлайн играта ,организирана от Европейската комисия – „Открий богатството на европейските езици”-Играта се състои от 26 въпроса и  се провежда в рамките на събитията, посветени на Европейския ден на езиците (#EDLangs) — 26 септември — и цели популяризирането на културното богатство на езиците на Европа.