Коледа сбъдна мечтите на четвъртокласниците от ОУ „Иван Вазов“ – Цвета Иванова и Тодор Хаджи-Бончев, които спечелиха първо място на престижния Национален конкурс за STEM науки в България „SUPER STEM 2020“. Тази година в конкурса взеха участие 368 проекта /160 са проектите на учители и 208 на ученици/.Организацията и провеждането на  4-ия Национален конкурс за STEM науки в България „SUPER STEM 2020“ се осъществи от EduTechFlag с подкрепата на организации-партньори. Целта на конкурса е да се поощрят талантливи ученици от различни възрастови групи в областта на науките STEM в училище, които са инициативни и любопитни да създават идеи, да творят и да експериментират.

Двамата ученици са участници в училищния  клуб „Дигитален свят“, с ръководител  Гергана Павлова. По време на заниманията си в клуба децата усъвършенстват своите дигитални умения, използват логическото си мислене за  създаване на  интерактивни истории и анимации, QR кодове и електронно съдържание. Запалени от интереса към математическите науки,  те изпращат  креативните си проекти в конкурса „Търси се Супер Стем“. Преди Коледа научават, че успешно преминават първия кръг от националния конкурс и печелят титлите на национално ниво  „SUPER STEM в твоето училище, град“.  Резултатите от финалния кръг стават ясни точно на Коледа. Националната комисия отрежда златен медал като национален победител в област “ STEM и Спорт (STEMS)“ в група  1 – 4 клас на Цвета Иванова за  проекта „Баскетбол с мини катапулт“. Тодор Хаджи-Бончев печели наградата  като национален победител в област „STEM“ в група  1 – 4 клас с проект „Въртящ се квадрат“.

Техниият ръководител Гергана Павлова участва в конкурса със свой проект „Дигитални технологии в трансформиране на учебното съдържание“, който е отличен със  сертификат за „SUPER STEM учител“  в област „DIGITAL EXCELLENCE“ , за насърчаване интереса на  учениците в областта на информационно-комуникационните технологии .

Голямата награда на конкурса 2020 г. за националните победители от ОУ „Иван Вазов“ – Горна Оряховица  е да представят своите проекти  на Националната конференция „STEM Образование и иновации“, секция STEM ученически проекти, която ще се проведе на 09-11 април и да бъдат автори във Втората книга в България „STEM УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТИ“. Изданието на книгата  се депозира в Народната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“ – София на вниманието на читатели от целия свят.