1 март е Денят на самодееца и любителското художествено творчество. По този повод учениците от 1а клас представиха драматизация на приказката „Дядовата ръкавичка“ по Елин Пелин. Цели два месеца отне подготовката за представлението. В часовете за занимания по интереси всеки самодеец самизработи маска на своя герой. С голямо въодушевление учениците нарисуваха приказната „Дядова ръкавичка“ и подредиха творбите си на изложба в класната стая. С помощта на ръководителите си Розалия Нанкова и Нели Събева изработиха декорите. Малките творци много бързо влязоха в ролята на избрания от тях герой. За това голяма заслуга имат и родителите с намиране на подходящ костюм.   

С огромно желание и проявена артистичност, начинаещите актьори репетираха почти всеки ден .Децата бяха разделени на три групи и всяка от тях изнесе представление пред малчуганите от подготвителната група и ученици от 1б и 1в клас. Навсякъде бяха посрещнати и изпратени с бурни овации. Малките ученици се запознаха и визуално с автора на приказката – Елин Пелин и видяха нов вариант за края й. Децата от 1а клас разбраха, колко е сериозен трудът на артиста. Колко е дълга подготовката и репетициите, и колко кратко е самото представление. С голям интерес публиката следеше играта на артистите, слушаше разказа на разказвача и търсеше поуката в приказката. Стигнаха до идеята, че щом животните, които са врагове в природата, могат да живеят заедно, значи и хората могат да бъдат задружни.

Сравниха „Дядовата ръкавичка“ с класната стая и с училището. Метафората  – „Дядовата ръкавичка“ е всеки град, всяка държава.  А не живеем ли всички в „Дядовата ръкавичка“, наречена Земя?