Дванадесетото издание на националното състезание на МОН „Ключът на музиката“ събра 476 талантливи деца от цялата страна на 18 март 2023 г. националният кръг бе тържествено открит в концертната зала на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в град Пловдив.

Участниците бяха приветствани от заместник-министъра на образованието Мария Гайдарова, която подчерта, че изкуствата оказват благоприятно влияние и създават позитивна атмосфера в образователния процес.

  От всички училища в община Горна Оряховица само възпитаниците на  ОУ „Иван Вазов” участваха и достойно се представиха в националния кръг на състезанието „Ключът на музиката”. Гордост за училището е постижението на Михаела Милушева сред шестокласниците, която зае престижното девето място в страната и първо място в област Великко Търново. Достойно се представиха и Цвета Иванова от 6 клас – второ място в област Велико Търново, и Христо Гиргинов от 5 клас – второ място в областта. Техният успех е признание, както за професионализма на техния преподавател госпожа Стела Акиванова, така и за творческите способности на самите ученици.

По думите на заместник-министър Гайдарова: „Музиката и изкуството са ключ към света, към душата на човека, към хармонията, към себепознанието, към това да общуваме с всички хора от целия свят. Музиката е наука и изкуство, начин на живот и потребност, отмора и дарование. Всеки, който я е допуснал в сърцето си, е поканил в живота си вдъхновението!“

ОУ „Иван Вазов”поздравява своите талантливи деца с успеха им и им пожелава да съхранят любовта към това нематериално богатство – музиката и то да бъде винаги част от живота им!