На 11 май Българската православна църква празнува деня на светите братя Кирил и Методий и тържествено чества паметта на тяхното просветителско дело. В този ден по традиция се обръщаме към духовните извори на българската просвета и култура,които са дълбоко свързани с подвига на славянските първоучители.

Има нещо, което никога няма да изчезне, докато съществува човечество – това е словото. Изговореното радва, натъжава, но след време изчезва, а писменото не знае забрава. Книгите са нашите сърца, чувства и мисли, сбрани в купчина страници. И въпреки това – то ни показва пред света, че сме българи и силни! Кирил и Методий ни дават най-ценното богатство, което може да притежава всеки горд народ – азбуката – нашата уникалност.

Учениците от петите класове  посветиха няколко събития/ радиопредаване, виртуално посещение на къща – музей на Иван Вазов в Сопот, поднасяне на цветя на паметника на Иван Момчилов/, с които засвидетелстваха почитта си и гордостта си към делото на двамата братя. Те преминаха под надслова на думите на Климент Охридски „Да оставим на земята добра памет”, да покажем на другите, че притежаваме безценно богатство! Ние, българите! ”, да покажем на другите, че притежаваме безценно богатство! Ние, българите!