Първокласничката от ОУ „Иван Вазов“ – Ивайла Николова, отправя поздрав към всички на този ден! На 9 май Европа отбелязва своето единство с деня на Европа. На 9 май по Червения площад в Москва ще мине цветът на руската армия в парад, с който се отбелязва победата над фашизма и нацизма. 

Празникът се използва като възможност хората да бъдат информирани за дейността на Евросъюза и да подкрепят евроинтеграцията. По случай Деня на Европа институциите отвориха врати за граждани в Брюксел, Люксембург и Страсбург. “Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност”.

С тези думи на 9 май 1950 година в Париж тогавашният френски външен министър Робер Шуман се обръща към международните медии. Той прочита декларация, с която призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като “първа стъпка към Европейска федерация”. След като през 1985 г. на Срещата на върха в Милано 9 май е обявен за Ден на Европа, тази дата става един от символите на Обединена Европа наред със синьото знаме с 12 златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен и единната валута.

Днес отбелязваме и краят на Втората световна война – в нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлхорст се е състояла официалната церемония по подписването на акта за безусловна капитулация на нацистка Германия. Това е краят на Втората световна война в Европа. Новината за капитулацията на Германия обикаля като светкавица целия свят. В СССР тя е посрещната с особено грандиозно ликуване. Милиони хора излизат по улиците на градовете и селата в цялата страна. Москва отбелязва този ден с грандиозен салют.