За пореден път в ОУ „Иван Вазов“ учениците отбелязват Световния ден на водата.  Темата тази година  е свързана с ускоряване на промяната за решаване на кризата с питейната водата и канализацията. Мотото тази година е „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“.  Учениците от 4. Б с класен ръководител Розалия Нанкова, учителят в група ЦДО – 4. клас Емил Нейков и 3. Б клас с класен ръководител Петя Босилкова се включиха в кампанията за това поколението да се обедини около проблемите, свързани с водата и заедно да ускори прогреса. Идеята е, че каквото и колкото малко да направи човек, то няма да е напразно.

      Учениците обелязаха Деня на водата с редица инициативи. Започнаха с гледане на филма „Сладката вода“ от документални сериал „Планетата Земя“ на телевизия Би Би Си, в който проследиха кръговрата на водата от кондензираните капчици, образуващи дъждовните облаци до различните водни басейни.  С интерес опознаваха различни животни, обитаващи водните съобщества в различни части от планетата Земя.

      На следващ етап учениците участваха в съвместен бинарен урок. В него четвъртокласниците представиха презентация за Деня на водата. Споделиха притчата за колибрито, което носи капки вода, за да потуши голям горски пожар. Четвъртокласниците споделиха по какъв начин можем да пестим водата и да я ценим повече. Третокласниците изобразиха в рисунки, а четвъртокласниците апликираха мозайки   за важността и ценността на водата. Всички тези произведения бяха включени в изложба във фоайето на училището. Заразени от идеята, се включиха в нея и други ученици от начален курс. На урока присъстваха  гости от РИОСВ Велико Търново –  главни експерти Милка Асенова и Бистра Чанева. Те споделиха своето задоволство от проведения урок и подчертаха, че водата е жизнено важна за живота ни и ние сме тези, които трябва да я пазим и ценим. Тези качества се изграждат в ранна възраст и дават надежда, че когато пораснат децата, ще имат много по-голяма представа за последствията от отношението ни към ресурсите на нашата планета Земя. Г-жа Чанева предложи заедно да посетят пречиствателната станция на нашия град, за да добият още по-пълна представа за реалните действия по опазването и пречистването на водата.

    Гостите от РИОСВ подариха на класовете табла на екологична тема, както и индивидуални подаръци, чрез които учениците стават част от Националната програма „Младежи за околна среда“.