В седмицата на кариерното ориентиране на учениците третокласници се включиха като всеки ден беше изпълнен с някаква изненада. Учениците от 3. Б клас с класен ръководител Розалия Нанкова всеки ден подготвяха загадка пред съучениците и представяха професия, от която се интересуват. По този начин учениците активно участваха в Дни на професиите. Под формата на игра „Познай професията“ те задаваха въпроси, свързани с характерните особености на професиите и споделиха какви инструменти и материали използват хората, когато ги практикуват.

         С голям интерес родители се включиха в инициативата „Интервю с професионалнисти“ – среща-разговор с представител на дадена професия. Пръв представи своята професия – съдия,  г-н Димо Колев. По много досъпен начин той ги запозна с това какво представлява тази престижна професия, изискваща дълги години обучение и практика. Учениците се впечатлиха от облеклото на съдията в заседателната зала. Г-н Димов показа основният документ, от който се ръководи в разрешаване на различни казуси – Конституция на Република България. Обърна внимание на правата на гражданите на Р. България, както и на това, че всеки проблем трябва да се разглежда от различна гледна точка. Засегна и проблемите, свързани с отговорността, която родителите на непълноетни лица поемат при подаден сигнал за насилие, тормоз, кибертормоз и т. н. Третокласниците се убедиха, че за да се практикува професията на съдия, е необходимо голяма подготовка по български език, за да има стабилна основа за изучаване на латински език, от който произлизат основните понятия на тази професия.

         На гости беше и хидроинженер Деян Кавръков, който изпълнява длъжността Инспектор технически контрол на хидротехнически съоръжения, Велико Търново. Той запозна третокласниците с тази отговорна професия, възникнала през последните години с цел повишаване контрола на състоянието на язовирите в България. В следствие на безотговорността на някои собственици на язовири се случиха сериозни последици и това говори, че тази професия е изключително важна, за да не се допускат подобни инциденти. Инженер Кавръков представи на учениците в презентация естеството на неговата професия – как изглежда даден язовир и по-специално поддръжката на това съоръжение, така че да не се допуска пропукване или скъсване на язовирната стена.

    Атрактиво беше участието на г-жа Иванка Пейчева, която представи професията медицинска сестра. Тя е работила като операционна сетра, реанимационна сестра и е изпълнявала професията медицинска сестра в Дом за изоставени деца. Изброявайки местата, където е работила доказа, че тази професия е нейният желан избор и продължава да я практикува. Г-жа Пейчева показа основните предмети, с които е свързана работата на медицинския работник – апарат за измерване на кръвното налягане, спринцовка, бинт, марля, апарат за обдишване, турникет… Показа им начини за обездвижване на крайници с шина или триъгълна кърпа. Учениците слушаха с интерес какви видове инжекции се поставят, чуха някои съвети за това как трябва да се държим, когато наблюдаваме човек, който е с травма или е колабирал …

      С още една интересна професия се запознаха учениците – професията инженер по електроника. На гости дойде и инж. Стоян Денчев, който представи уредите и инструментите, с които борави при поддръжката и ремонта на касови апарати. Той показа как изглежда един касов апарат. Демонстрира от какви части се състои той, а учениците успяха да наблюдават в разглобен вид всеки елемент. Инж. Денчев показа как изглежда специалната хартия, с която се зареждат касовите апарати и нейните свойства, даде някои практически съвети за малки ремонти вкъщи и как да се използват някои уреди и инструменти. След като отново сглоби касовия апарат, учениците се впечатлиха как работи и как излиза касовата бележка. Те  можеха да се докоснат до подобен апарат и да чуят повече подробности за уреда.  

       В заниманията по интереси в следобедните часове учениците от гупа ЦДО 3. Б и В клас под ръководството на г-жа Стойка Цонева  разговаряха и допълваха още информация за различните професии. Подготвяйки табло, те получиха още по-пълна информация за кариерното ориентиране на  учениците.

        Различни професии, различни интереси, различни желания – това видяха при срещите си със специалистите третокласниците, но се убедиха, че каквато и професия да упражняват, когато пораснат, трябва да работят с желание. А за да станат добри специалисти е необходимо да се учи усърдно и да бъдат много упорити в постигане на желанията си. Засега основното задължение на малките ученици е да учат и да натрупват знания по различните учебни предмети. Независимо кой каква професия ще упражнява след години, важното е да се работи с желание и интерес.