Ученици и родители, съпричастни с екологична  инициатива,  от ранни зори носят в двора на ОУ „Иван Вазов“  хартия за рециклиране. В училището вече две седмици се провеждат разнообразни дейности свързани с изпълнявания от Община Горна Оряховица демонстрационен проект „Община Горна Оряховица работи за общество с нулеви отпадъци“. Чрез разяснителни кампании и с помощта на  съвременните информационни технологии, посланието на проекта достигна до ученици и родители. Рециклирането на отпадъците, които се  генерират , трябва да бъде извършвано по различен начин, защото крайната точка, до която трябва да достигнат те, не е еднаква. Идеята на екипа на ОУ „Иван Вазов“ е да помогнат на учениците в осъзнаването на важността от рециклирането и разделното събиране на отпадъци. „Рециклирането е особено важно, тъй като много от суровините, които консумираме, са изчерпаеми, но могат да бъдат използвани повторно. Това създава по-малко вреди върху околната среда и здравето ни и гарантира, че поколенията след нас могат да използват тези суровини отново“, призовават организаторите на проекта от Общината.

Училището се включи активно в еднодневната кампания за събиране на битови отпадъци от хартия в училища на територията на общината. Досега е събрано голямо количество хартия, което се очаква да бъде извозено днес от рециклиращата компания. Освен този камион, родители на първокласник решиха да дарят огромно количество  хартия, за което ще бъде осигурен допълнителен превоз.

В организираната инициатива за отбелязване „Европейски ден на спорта в училище“ също бе организиран флашмоб и щафетни игри „Разделно събиране на отпадъци”, отново с екологична насоченост. В спортната инициатива се включиха около 500 деца и ученици от подготвителна група до 7 клас. Игрите бяха атрактивни, интересни, за точност и концентрация, за бързина и ловкост, насочени към правилно разпределение на различните отпадъци, използвайки активните пространства на обновената спортна площадка в училището.

Eкипът на ОУ „Иван Вазов” благодари на всички участници в дейностите и вярва, че само заедно можем да направим  град Горна Оряховица  едно по-добро място за живеене.