От 9 до 13 май, 2022 година в ОУ „Иван Вазов“  се проведе Втори  фолклорен фестивал „БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ“. На 12 май дворът на училището се изпълни с български народни песни и танци. Във фестивала взеха участие ученици от училището, участващи във ВГ „Звънчета“ с ръководител Стела Акиванова, които изпълниха песните „Чичовите конье“ и „Българка“, Любомир Иванджиков и Яна Димитрова от 1 В клас изпяха песните „Недо ле, Недке“, „Събрали са три щурци“, „Чие е това момиче“ и „Калино, Радо“, Мажоретен състав „Българче“ с художествен ръководител Розалия Нанкова изпълниха танца „Хорото, а  деца от ПГ при ОУ „Иван Вазов“ с ръководител Валентина Стойкова изпяха песните „Мятало Ленче, ябълка“ и „Огреяла месечинка“. Гост на фестивала бяха участници от  ДФС „Раховче“ с художествен ръководител Иван Иванов и заредиха още повече с български ритми публиката и останалите участници във фестивала. В края на концерта се изви кръшно българско хоро.

     Участниците в изложбата представиха рисунки и  произведения на приложното и декоративното изкуство (пана, апликации, кукли), разположени на първия етаж на училището. В изложбата са включени и проекти „Български традиции и обичаи“, онагледени чрез табла за зимни и пролетни фолклорни празници – сурвакане, Баба Марта, Лазаровден, Цветница, Гергьовден, Великден. Пъстрота и  колорит излъчват проектите за престилки, черги, украса на керамични съдове, както и представяне на фолклорните области в България и характерните български музикални народни инструменти. А макетите на стари български къщи и изработените кукли от картон предизвикват възхищение от креативно изпълнените задачи. Българският фолклор в литературното творчество е представен с най-различни четения на български народни приказки, митове и легенди; Подреждането на български пословици и отгатване на гатанки предизвикаха учениците във фоайето на училището като трябваше сами да подредят по смисъл тези  извори на мъдрост и знания.  

        Освен тези творби, второкласниците от група ЦДО – 2. А и В клас, заедно със своята ръководителка Нели Събева се представиха с изготвяне на презентация по темата на фестивала за фолклорните области.

      В изложбата на  фестивала взеха активно участие ученици от 2 и 3 клас, предимно в групите ЦДО. Всички участници в изложбата и концерта, заедно с техните ръководители получиха грамота за активно участие  и символичен сувенир с логото на фестивала от тазгодишното издание.      

      Благодарим на всички, които се включиха с произведения на изобразителното и приложното изкуство, песни и танци с фолклорни мотиви.

      Да не забравяме корените си! Да не забравяме българския фолклор – той е непреходен!