На днешния ден, 14 март, математиците и почитателите на науката отбелязват Деня на числото Пи.

  Датата, както се изписва по американски стандарт (месецът идва преди датата), или 3.14, дава първите цифри от математическата константа 3,141592653.

Денят бе открит с радиопредаване от Ивайла Минчева и Радост Минчева от 7 А клас, които запознаха всички ученици с историята на този ден. Преподавателите по математика Галя Нинова, Йорданка Димитрова и Теодора Узунова представиха изложба от математически проекти, разработени от ученици от прогимназиален етап. Петокласниците показаха своите креативни проекти на тема „Вкусът на успеха“, където подробно предлагат рецепти на вкусни десерти, изчислени с подробности и подкрепени със снимков материал на изработените от тях вкусотийки. Уменията да боравят с десетични дроби, учениците прилагат на практика чрез изчисления на необходимите продукти за рецептата, тяхното количество и цена на продукта. Шестокласниците разделени на екипи демонстрираха не само художествените си умения, но и математическите си знания за ориентиране в пространството и създадоха невероятни силуети на небостъргачи, отговарящи на числото Пи. Седмокласниците събраха в лапбук своите завидни математически знания от формули и теореми, които ще им бъдат така необходими на предстоящото външо оценяване през месец май 2023 г.

Едно от най-загадъчните и магически числа в математиката, което може да бъде открито навсякъде в заобикалящия ни свят, е без съмнение числото Пи, известно още под името Лудолфово число и Архимедова константа. То е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър и обикновено се използва в математиката, физиката и техниката.

   Числото Пи има близо четири хиляди години история, като за негови откриватели могат да се считат още жителите на Месопотамия, които забелязват, плетейки кошници, че за да ги направят с точния диаметър, е нужно материалът им да е с три пъти по-голяма дължина. Математиците обаче считат за негови истински откриватели вавилонските магове, използвали го при строежа на легендарната Вавилонска кула – начинание, претърпяло пълен крах заради липсата на достатъчно точни изчисления.

     Едва през XVIII век обаче името „Пи“ започва да се използва, за да означи конкретно число. С други суми, гръцката буква, която символизира числото, на практика не е избрана от древните гърци. През 1706 г. английският математик Уилям Джоунс използва за пръв път наименованието. Обозначението е станало общоприето в средата на XVIII век благодарение на работата на Леонард Ойлер. През 1988 г. физикът Лари Шоу, работещ в музея Експлораториум в Сан Франциско, пък организирал първото празнуване на Деня на числото Пи.

        Любопитно е, че на този ден е роден и великият физик Алберт Айнщайн.  Съвпадение или случайност – нямаме точен отговор, но това прави фактите около „Пи“ още по-интересни и дори мистични.

Айнщайн е известен не само като гениален учен, но и като интересен човек. През 1921 г. получава Нобелова награда за приноса си в теоретичната физика, Разбира се, Айнщайн е един от най-големите учени и често е определян като бащата на съвременната физика.