Тази година празникът на езиците отново ще бъде достъпен от всяко кътче на България! По инициатива на Съвета на Европа всяка година на 26 септември се чества Европейският ден на езиците. „Открий богатството на европейските езици!“ е мотото на изданието през 2021г. Целта на Европейският ден на езиците е да отпразнува езиковото разнообразие на Европа и да подкрепи владеенето на повече чужди езици.

        Говоренето на различни езици не е пречка за комуникацията между хората, напротив. То е също толкова естествено, колкото и усмивката. Затова днес дори и по-възрастните желаят да учат чужд език. Да знаеш език, различен от майчиния, е от полза за всеки. Няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на удоволствието от това. Да знаеш дори само няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за нови познанства и приятелства.

   В това са убедени и учениците от нашето училище. Във всички класове бе  отбелязан Деня на европейските езици. Петокласниците изготвиха табла с думата „благодаря“ на всички езици от ЕС и стикери с думата „здравей“ украсиха техните дрехи. Седмокласници участваха в онлайн играта „ Открий богатството на европейските езици“. А ученици от различни класове в училище, живели години в други държави се включиха в инициативата организирана от Европейския център за модерни езици. Те изпратиха своето видео отговарящо на условията – в кратък видео клип от 20 секунди да кажат ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, чрез който се отбелязвя 20 годишнината от отбелязването на деня на многоезичието в Европа.


„Един език те поставя в един коридор за цял живот. Два езика отварят всяка врата по пътя“ – Франк Смит

Краткият клип от 20 секунди може да видите тук!