Учениците от IV “а „ с класен ръководител Лидия Минчева се включиха в разнообразните занимания предвидени в лятната академия на ОУ “Иван Вазов“ с невероятни приключения в дебрите на Стара планина, в околностите на възрожденско градче Елена. То има само няколко хиляди жители, но пък историята му и приносът му към българската култура и борба за освобождение са огромни.

През тези 4 дни те обогатиха своите знания за историята на града. Посетиха  Архитектурно-исторически комплекс “Даскалоливница“ – първото класно училище в България, Марянският манастир „Свето преображение Господне“. Той е построен на място на друг манастир, съществувал през периода VIII – IX век. Манастирската църква е построена през 1835 година. По време на изкопни работи са разкрити основи на стар християнски православен храм, в чиито олтар е намерен мраморен саркофаг с човешки останки, Евангелие и корона. Откритието кара някои изследователи да смятат, че това е гробът на цар Борис, Мемориален комплекс „Казашки кръст” в местността „Ръта” край с. Долни Марян – 9 метровият казашки каменен кръст-костница е издигнат в памет на загиналите казаци, руски воини и български опълченци в освободителните боеве край Марян. Еленските сражения са с не по-малко значение за изхода на Руско-турската война от освободителните боеве край Плевен и на Шипка.

   Под вещото ръководство и увлекателния разказ на майстор – грънчар сами изработиха свое изделие от глина. С голямо желание се учиха да стрелят с професионален лък и не на последно място се докоснаха до магията на хляба – сами да го приготвят, изпекат и разбира се да похапнат.

   Организираха и вечер на таланта – звучаха изпълниния на китара,  и  най-българския инструмент – гайда.

Всички тези мероприятия бяха съпроводени с много игра, смях и веселие.